Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Google και πολιτική

Πολιτικό σύνδεσμο ψάχνει η Google στην Ελλάδα...

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=239286

Αυτό ήταν το άρθρο της Ελευθεροτυπίας που μου τράβηξε την προσοχή. Σαν ταχτικός αναγνώστης ειδήσεων, έχω προσέξει πόσο πολύ επενδύουν στην εθνικιστική, ή εθνική αν προτιμάτε, ανάγνωση των ειδήσεων πολλά Mέσα και πολιτικές παρατάξεις στην πατρίδα μας. Γενικά η πατρίδα και ο πατριωτισμός χρησιμοποιήθηκαν τόσο πολύ στην μικρή μας χώρα που είναι σχεδόν καμένες σαν λέξεις στα διάφορα γραφεία που μας...επικοινωνούν.

Αλλά τί μας λέει εδώ το άρθρο της Ελευθεροτυπίας; Μας λέει ότι μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία ψάχνει να βρει στέλεχος για να αναλάβει την θέση του policy maker στην Ελλάδα. Η εταιρεία ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά φυσικά είναι πολυεθνική και όπως ίσως υποπτεύεστε όλο το ελληνικό διαδίκτυο έχει λαμβάνειν από τα διαφημιστικά προγράμματα της Google. O “δημιουργός πολιτικής” λοιπόν θα είναι κάποιο πρόσωπο που θα συνεργάζεται με πολιτικά πρόσωπα και οργανώσεις και θα προωθεί τα συμφέροντα της εταιρείας, θα προσπαθεί δηλαδή να επηρεάζει πολιτικές αποφάσεις στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια εισάγει χωρίς τα συνήθη ψέμματα των...πατριωτών, το lobbying στην... πατρίδα μας.

Ναι καλά το καταλάβατε,  έκανα μια κάπως εσκεμμένη χρήση της πατρίδας στο κείμενό μου. Γιατί θέλω να σας κάνω να προσέξετε. Η συμπεριφορά της Google δείχνει κατανόηση του καινούριου κόσμου που αναπτύσσεται. Συμπεριφέρεται η Google πατριωτικά; Απόλυτα!!! Είναι μία εταιρεία που κυριολεκτικά υπάρχει χάρη στην εταιρική κουλτούρα των ΗΠΑ και συμπεριφέρεται όπως όλες οι μεγάλες εταιρείες αυτής της χώρας. Έφαρμόζει μια καθαρά “διεθνιστική” πολιτική που όμως βρήκε πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί χάρη στον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο οι ΗΠΑ. Είναι οι μοντέρνες λεγεώνες μιας νέας pax romana. Τα οικονομικά μεγέθη έχουν τεράστια σημασία και γι αυτό μπορείτε να δείτε τέτοιου μεγέθους εταιρείες να προσλαμβάνουν υπαλλήλους από όλο τον κόσμο. Αυτό δεν όμως δεν επηρεάζει και τόσο την στρατηγική της. Μέσα στον μονεταριστικό κόσμο που ζούμε κάθε εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να φροντίζει τον εαυτό της και να αναπτύσσεται. Και η πολιτική έχει γίνει ένα κανονικό εργαλείο των μεγάλων επιχειρήσεων. Όμως πίσω από τις αμερικανικές εταιρείες υπάρχει και ο τρόπος που βλέπουν οι αμερικανοί τον κόσμο. Είναι μία χώρα όπου τα lobbies έχουν μια νόμιμη θέση στην άσκηση πολιτικής. Και όταν εξαπλώνονται στον κόσμο χρησιμοποιούν την κουλτούρα τους για να επιβληθούν.

Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Όσοι είστε δύσπιστοι, ρίξτε μια ματιά στα spreads, στο μνημόνιο και στην δουλεία που ο κόσμος των εταιρειών επέβαλλε τελικά στην Ελλάδα. Όσοι είναι πατριδολάγνοι στην μικρή μας χώρα,  οφείλουν να αφαιρέσουν τις παρωπίδες τους. Ο καινούριος κόσμος είναι χαοτικός, πολυεπίπεδος και σίγουρα οι προλετάριοί του δεν έχουν προλάβει να ενωθούν. Αυτοί που είναι “διεθνιστές” είναι οι μεγάλες εταιρείες. Εμάς τους φτωχούς θα μας ντύσουν Ελληνάρες, θα μας βάλουν να πλακωθούμε στα γήπεδα ή θα μας καθοδηγήσουν να βγάλουμε το άχτι μας στους μετανάστες. Και κάποιοι policy makers θα μας μελετούν στα άνετα γραφεία τους και θα μας πατούν κατάλληλα το κουμπιά.

Ναι έτσι είναι Κάρολε Μάρξ. Κάποιοι ενώθηκαν...Όχι όμως οι προλετάριοι...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγαπητοί αναγνώστες    Μετακινούμε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας, όπως σας έχουμε παλιότερα ανακοινώσει.  Πράγματι παρατηρούνται καθυστερήσεις, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει πιστεύουμε την αναμονή.   Το παρόν blog διατηρείται για ιστορικούς λόγους, αλλά μια επιλογή από τα άρθρα του μετακομίζει στο νέο   χώρο, ταξινομημένο στην γενική κατηγορία τα παλιά. Στο καινούριο blog θα μιλήσουμε για τη ζωή, την πολιτική και την κοινωνία στους καιρούς μας.  Αργότερα θα εμπλουτίσουμε με το νέο περιεχόμενο το ανανεωμένο memorandum days .    Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας.

Την ιστορία την βρίσκεις πάντα μπροστά σου (β)

Μέρος Β      Το σύγχρονο Ελληνικό κράτος δεν θα υπήρχε στην σημερινή του μορφή χωρίς την ισχυρή παρέμβαση  των Μεγάλων Δυνάμεων του 19 ου  αιώνα.  Αποτέλεσμα πεισματικού εθνικού αγώνα αλλά και μιας απίστευτης Ευρωπαϊκής διπλωματικής κινητικότητας, που κορυφώθηκαν με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, τον Οκτώβριο του 1827,  σε εφαρμογή της Συνθήκης του Λονδίνου του Ιούνιου του 1827.   Αργότερα δε ο Ρωσοτουρκικός Πόλεμος που έληξε με την συνθήκη της Αδριανούπολης  και η Γαλλική εκστρατευτική δύναμη στην Πελοπόννησο  επισφράγισαν τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Η τελική πράξη της ίδρυσης του Ελληνικού κράτους υπογράφηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1830 με το πρωτόκολλο που έμεινε στην ιστορία σαν Πρωτόκολλο του Λονδίνου.  Αναγνωριζόταν η ίδρυση ελεύθερου  κράτους με επικράτεια νότια της νοητής γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός.  Ελεύθερου; Όχι και τόσο…Το κράτος αυτό, που ξεκίνησε την ύπαρξή...

Την ιστορία την βρίσκεις πάντα μπροστά σου (γ)

 ΜΕΡΟΣ Γ Το 334 πχ ο Μέγας Αλέξανδρος αποβιβάστηκε στην ασιατική πλευρά του Ελλήσποντου, στον λιμένα των Αχαιών, και κάρφωσε το δόρυ του στην μικρασιατική γη, εγκαινιάζοντας μια υπερχιλιετή εισβολή του Ελληνικού πολιτισμού στην Ασία.  Το 1071, χίλια τετρακόσια χρόνια μετά,  όταν ο Ρωμανός Διογένης ηττήθηκε στην Μάχη του Ματζικέρτ,  χάθηκε για πρώτη φορά μικρασιατική γη από την επιρροή του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού και το κενό γέμισαν οι Σελτζούκοι Τούρκοι που ίδρυσαν χαλιφάτο στα χαμένα εδάφη. Το αποτέλεσμα ήταν η παλιά αυτοκρατορία να στηρίζεται όλο και πιο πολύ στα ευρωπαϊκά της εδάφη και στους βαλκανικούς  πληθυσμούς.  Επίσης άρχισε να παραδίδει εμπορικά  προνόμια στις Δυτικές ναυτικές δημοκρατίες όπως η Βενετία και η Γένουα.    Μια σχέση «αγάπης και μίσους» εγκαινιάστηκε από τότε  που διαρκεί ως τις μέρες μας, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο.   Η πολιτική των Παλαιολόγων, που αναπτύξαμε στο προηγούμενο άρθρο μας, έφ...