Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα λεπτό περιπτερά....

 Αγαπητοί καταναλωτές  
    Σας ενημερώνουμε ότι όλα τα προϊόντα καπνού θα επιβαρύνονται
 με 0.10 Euro για την επιβίωση των περιπτερούχων.
 Ευχαριστούμε για την κατανόηση.    
 Εκ του σωματείου περιπτερούχων εφημεριδοπωλών του HappyIsland  


Ήταν η ανακοίνωση που διάβασα στο συμπαθέστατο περίπτερο του κου Νικηφόρου, όπου έλαβε χώρα και ο προηγούμενος διάλογος. Και έπειτα ο κος Νικηφόρος επιβεβαίωσε την αγωνιστική του διάθεση εισπράτοντας τα 10 σεντς καπέλο στην τιμή της αγαπημένης μου μάρκας τσιγάρων.

- Τι γίνεται εδώ κε Νικηφόρε, για ποιον λόγο αγωνιζόμαστε; ρώτησα αφελέστατα.

- Ξέρεις παιδί μου, απάντησε ο κος Νικηφόρος, σου έχω εξηγήσει ότι τα περίπτερα υφίστανται μια σοβαρή επίθεση τον τελευταίο χρόνο. Δηλαδή το κράτος επέβαλλε βαρύτατη φορολογία στα προϊόντα καπνού. Οι καπνοβιομηχανίες βλέποντας τα μερίδια αγοράς να περιορίζονται πίεσαν τους λιανοπωλητές περιορίζοντάς τους κατά πολύ τα περιθώρια κέρδους. Το αποτέλεσμα είναι να δουλεύουμε για ψίχουλα παιδί μου, να μην μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδά μας.

- Ναι το καταλαβαίνω αυτό κε Νικηφόρε, του απάντησα εγώ, αλλά θα γνωρίζεις προφανώς ότι απώλειες εισοδήματος υφίστανται όλοι. Και εμένα μου περιόρισαν τον μισθό μου και πιθανότατα θα μου ζητήσουν να δουλεύω ακόμα περισσότερο για αυτά τα λιγότερα χρήματα. Άρα γιατί εγώ να πληρώσω εκτός από το κράτος και τους καπνοβιομήχανους και σένα από πάνω; Αρχίζει να γίνεται μεγάλο το βάρος.

- Παιδί μου, αντιλέγει ο κος Νικηφόρος, δεν σου αρέσει που έχεις αυτό το περίπτερο ανοιχτό μέρα νύχτα; Που οποτεδήποτε το θελήσεις μπορείς να έρθεις εδώ με ζέστη και με κρύο, με βροχή και λιακάδα και να βρεις όλα τα χρειαζούμενα; Κάπως δεν πρέπει να πληρωθεί αυτό;

- Έχεις δίκιο κε Νικηφόρε, ανταπάντησα, αυτό είναι πολύ ωραίο, αλλά δε νομίζεις ότι ήδη πληρώνω πολύ ακριβά αυτά τα 20 τσιγαράκια; Πόσο είναι τέλος πάντων αυτός ο έρμος ο μισθός μου; Και νομίζεις ότι μόνο εσύ περιμένεις να πάρεις; Ξέρεις πόσες ενώσεις και φορείς έχουν σκεπτεί να επιβάλλουν το μικρό τους χαράτσι στο πακετάκι μου, για να τη σκαπουλάρουν από την κρίση; Τι θα γίνει, να κηρύξουμε παράνομο το κάπνισμα να τελειώνουμε.

- Παιδί μου έχεις δίκιο, αλλά μη νομίζεις ότι αυτή η κατάσταση επικρατεί μόνο στα τσιγάρα. Όλοι οι αντιπρόσωποι ασκούν πιέσεις στα περιθώρια κέρδους μου.

- Ξέρεις κε Νικηφόρε έχεις δίκιο και εγώ είμαι ο τελευταίος που επιθυμώ να κλείσει το περίπτερό σου. Όμως θα ήθελα να σε ρωτήσω, όταν πριν δέκα χρόνια μπήκαμε στην ζώνη του Ευρώ, θυμάμαι ότι ήρθα ένα ωραίο πρωινό και βρήκα το μπουκάλάκι του νερού 50 σέντς απο 50 δραχμές που το είχα αφήσει την προηγούμενη μέρα. Πάλι πίεση των προμηθευτών ήταν αυτή; Θυμάμαι πολύ καλά πως όταν διαμαρτυρήθηκα μου είπες τότε ότι μπορούσα να μην το αγοράσω αν δεν μου αρέσει η τιμή.

Ο κος Νικηφόρος μου απάντησε πως έτσι έκαναν όλοι τότε. Και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει πειστική απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Εγώ και ο κος Νικηφόρος, πιθανοί σύμμαχοι στην πάλη των τάξεων, υπονομεύουμε ο ένας τον άλλο και αυτό βολεύει κάποιους άλλους. Διαιρεμένοι και αλληλοϋποβλεπόμενοι , θα πετύχουμε μια μικρή νίκη ίσως κάποιες φορές, ο κος Νικηφόρος θα μου πάρει τελικά 10 σεντς για να τη σκαπουλάρει, εγώ θα πετύχω κάποιο κλαδικό ξεροκόμματο στην δική μου δουλειά, αλλά θα έχουμε χάσει το μεγάλο κάδρο.

Όχι δεν θα σας πω τώρα ποιο είναι το μεγάλο κάδρο. Μερικά πράγματα μπορούμε και επιβάλλεται να τα ανακαλύπτουμε μόνοι μας. Μόνο αυτό σας λέω σήμερα, ζούμε μέρες μνημονίου και τα κουλέρ λοκάλ ελληνικά περίπτερα ψυχορραγούν. Και για να μην σας ψυχοπλακώνω και πολύ,ακούστε κι ένα τραγουδάκι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγαπητοί αναγνώστες    Μετακινούμε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας, όπως σας έχουμε παλιότερα ανακοινώσει.  Πράγματι παρατηρούνται καθυστερήσεις, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει πιστεύουμε την αναμονή.   Το παρόν blog διατηρείται για ιστορικούς λόγους, αλλά μια επιλογή από τα άρθρα του μετακομίζει στο νέο   χώρο, ταξινομημένο στην γενική κατηγορία τα παλιά. Στο καινούριο blog θα μιλήσουμε για τη ζωή, την πολιτική και την κοινωνία στους καιρούς μας.  Αργότερα θα εμπλουτίσουμε με το νέο περιεχόμενο το ανανεωμένο memorandum days .    Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας.

Την ιστορία την βρίσκεις πάντα μπροστά σου (β)

Μέρος Β      Το σύγχρονο Ελληνικό κράτος δεν θα υπήρχε στην σημερινή του μορφή χωρίς την ισχυρή παρέμβαση  των Μεγάλων Δυνάμεων του 19 ου  αιώνα.  Αποτέλεσμα πεισματικού εθνικού αγώνα αλλά και μιας απίστευτης Ευρωπαϊκής διπλωματικής κινητικότητας, που κορυφώθηκαν με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, τον Οκτώβριο του 1827,  σε εφαρμογή της Συνθήκης του Λονδίνου του Ιούνιου του 1827.   Αργότερα δε ο Ρωσοτουρκικός Πόλεμος που έληξε με την συνθήκη της Αδριανούπολης  και η Γαλλική εκστρατευτική δύναμη στην Πελοπόννησο  επισφράγισαν τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Η τελική πράξη της ίδρυσης του Ελληνικού κράτους υπογράφηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1830 με το πρωτόκολλο που έμεινε στην ιστορία σαν Πρωτόκολλο του Λονδίνου.  Αναγνωριζόταν η ίδρυση ελεύθερου  κράτους με επικράτεια νότια της νοητής γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός.  Ελεύθερου; Όχι και τόσο…Το κράτος αυτό, που ξεκίνησε την ύπαρξή...

Την ιστορία την βρίσκεις πάντα μπροστά σου (γ)

 ΜΕΡΟΣ Γ Το 334 πχ ο Μέγας Αλέξανδρος αποβιβάστηκε στην ασιατική πλευρά του Ελλήσποντου, στον λιμένα των Αχαιών, και κάρφωσε το δόρυ του στην μικρασιατική γη, εγκαινιάζοντας μια υπερχιλιετή εισβολή του Ελληνικού πολιτισμού στην Ασία.  Το 1071, χίλια τετρακόσια χρόνια μετά,  όταν ο Ρωμανός Διογένης ηττήθηκε στην Μάχη του Ματζικέρτ,  χάθηκε για πρώτη φορά μικρασιατική γη από την επιρροή του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού και το κενό γέμισαν οι Σελτζούκοι Τούρκοι που ίδρυσαν χαλιφάτο στα χαμένα εδάφη. Το αποτέλεσμα ήταν η παλιά αυτοκρατορία να στηρίζεται όλο και πιο πολύ στα ευρωπαϊκά της εδάφη και στους βαλκανικούς  πληθυσμούς.  Επίσης άρχισε να παραδίδει εμπορικά  προνόμια στις Δυτικές ναυτικές δημοκρατίες όπως η Βενετία και η Γένουα.    Μια σχέση «αγάπης και μίσους» εγκαινιάστηκε από τότε  που διαρκεί ως τις μέρες μας, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο.   Η πολιτική των Παλαιολόγων, που αναπτύξαμε στο προηγούμενο άρθρο μας, έφ...