Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Μωχάμετ από το Κάιρο


Γνώρισα τον Μωχάμετ από το Κάιρο στην πλατεία του χωριού, ψάχνοντας εργάτη για αγροτικές εργασίες. Κατέφτασα τελευταίος, ως συνήθως, από την πόλη, καθώς δεν μπορούσα να εξασφαλίσω άδεια για να μαζέψω τις ελιές. Στην πλατεία υπήρχε ο...συνήθης καθοδηγητής ο οποίος μου είπε κοφτά:

-Θα πάρεις αυτόν και στοιχίζει τόσο.

Πάλι αισθάνθηκα μαλάκας αφεντικό που μου κάνουν κουμάντο οι εργατοπατέρες, αλλά έκανα την ανάγκη φιλοτιμία και τον πήρα. Ο Μωχάμετ δεν ήξερε λέξη Ελληνικά και ήταν ψηλός και ξερακιανός. Στο χωράφι τα προβλήματα ήταν πολλά. Μέχρι να του δείξω τι έπρεπε να κάνει φάγαμε την μισή μέρα. Η συνεννόηση γινόταν βασικά με χειρονομίες, απλά τον άκουγα να επαναλαμβάνει συχνά αραβικές λέξεις με βαριά προφορά, Αλλάχ, ραμαζάν κλπ. Ήξερα φυσικά από πείρα ότι την περίοδο εκείνη του Δεκεμβρίου γιορτάζεται το μουσουλμανικό ραμαζάνι, οπότε αν είχες άραβα εργάτη δεν έτρωγε και δεν έπινε πριν το ηλιοβασίλεμα, πράγμα που μπορούσε να αποβεί μειονέκτημα για ένα αφεντικό σαν του λόγου μου, συνήθως ο εργάτης μετά το μεσημέρι άρχιζε να..ρετάρει. Υπάρχουν και άλλα θέματα κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού. Πέντε φορές κάθε μέρα ο Μωχάμετ έπαιρνε ένα λινό τσουβάλι, γονάτιζε στην γη και άρχιζε τις επικύψεις στον Αλλάχ. Αλλά υπήρχε συνήθως πρόβλημα..πυξίδας καθώς έκανε τις προσευχές του προς την πλευρά της θάλασσας, που στην συγκεκριμένη περιοχή είναι... πάντα στον βορρά. Εγώ από μια ακατανόητη ευαισθησία βάλθηκα να του εξηγώ ότι αν ήθελε να προσκυνήσει προς την Μέκκα, αυτό έκανε στο τσουβάλι πέντε φορές την ημέρα, έπρεπε να αλλάξει την κατεύθυνση προς τα ανατολικά καθώς από την πλευρά που προσκυνούσε υπήρχαν μόνο Σλαβικοί και Γερμανικοί λαοί. Με τα πολλά κατάφερα να του το μάθω, αλλά με όλα αυτά πέρασε σχεδόν όλη  μέρα, πήγε τέσσερις ή ώρα. Η συλλογή ελαιοκάρπου είχε μείνει τραγικά πίσω και ήλπιζα ότι θα είχαμε μία ακόμα παραγωγική ώρα μέχρι τις πέντε. Αλλά φευ, τότε μου έκανε την χειρονομία που ξέρει καλά κάθε προλετάριος του σκληρού μας κόσμου, δηλαδή μου έδειξε με τον δείκτη του δεξιού του χεριού το ρολόι στο αριστερό. Οχτώ με τέσσερις, σας μεταφράζω την χειρονομία, στοπ δουλειά. Εγώ κατάλαβα αμέσως το υπονοούμενο και πειθήνια άρχισα να μαζεύω τον εξοπλισμό για να σχολάσουμε. Άλλη μία κουραστική μέρα είχε λάβει τέλος. Του πλήρωσα το τσουχτερό μεροκάματο που είχε ορίσει ο εργατοπατέρας με τα σκληρά μου Euro, που να ήξερα τότε το μέλλον, και έδωσα ραντεβού για την επόμενη μέρα.

Μαβί σούρουπο πια, καθώς οδηγούσα το αγροτικό αυτοκίνητο στον δρόμο της επιστροφής, παρατηρούσα τον Μωχάμετ στωικό και σιωπηλό, ίσως να σκεφτόταν το βραδινό φαγητό, καθώς ο καλός θεός του τού επιτρέπει να τρώει ότι θέλει μετά την δύση του ήλιου. Για να σας πω την αλήθεια, εγώ, ως νεόκοπος και επιδοτούμενος καπιταλιστής αγρότης, σκέφτηκα ότι έπρεπε να απολυθεί πάραυτα. Μετά όμως, δεν ξέρω πως, από ευαισθησία, από φιλότιμο, λυπήθηκα το ξερακιανό παιδί από το Κάιρο. Άρχισα να κάνω υποθέσεις για την οικογένειά του, την εμφανή φτώχεια του και αγραμματοσύνη, ήταν ένα παιδί που το έριξαν χωρίς εφόδια στον σκληρό αυτό πλανήτη για να επιβιώσει. Και τελικά σκέφτηκα:
-Α στο καλό, έτσι κι αλλιώς εγώ δεν θα γίνω ποτέ αφεντικό. Ας τον κρατήσω.
Και όλη αυτή την ιστορία σας την είπα για να σας εξηγήσω γιατί δεν έγινα ποτέ αφεντικό...Και για να σας πω επίσης ότι αυτό το παιδί ίσως να διαδηλώνει τώρα, μαζί με ένα εκατομμύριο άλλους, κάπου στην πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο της Αιγύπτου. Διεκδικώντας μια θέση στον ήλιο αυτού του κόσμου.
Καλή τύχη Μωχάμετ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ράφτρα της Κοκκινιάς

Μαλαματένια λόγια, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μάνος Ελευθερίου Το ιστορικό βίντεο του 1974 "Καλύτερα να σ' έλεγαν Μαρία και νά 'σουν ράφτρα μες την Κοκκινιά. .. " Αριστουργηματικό τραγούδι, ιστορική συνάντηση, ο νεοελληνικός πολιτισμός σε μια πολύ δυνατή στιγμή του. Και η δύναμή του αυτή δεν πηγάζει από τις... συμμορίες, αλλά γεννιέται απλά και αβίαστα από την ράφτρα της Κοκκινιάς. Κοιτάζω ξανά και ξανά το παλιό  βίντεο του 1974. Τα σεμνά παιδιά που τραγούδησαν τόσο δυνατά αυτό το τραγούδι, μου φάνηκε πως γεννήθηκαν κι αυτά από μια τέτοια μάνα. Και της αποτίουν ύψιστο φόρο τιμής. Η παλιά Κοκκινιά Ποια είναι η ράφτρα της Κοκκινιάς ; Κυριολεκτικά μιλώντας, θα μπορούσε να είναι μια προσφυγοπούλα, που κατάγεται από την χαμένη πια γι αυτήν πατρίδα της Ιωνίας, που μεγάλωσε σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και ρίχτηκε σε ένα άθλιο αντίσκηνο στις αλάνες τότε της Κοκκινιάς, θύμα βίαιου ξεριζωμού και μιας πρωτοφανούς σε μέγεθος αλλά και ιστορική β
Αγαπητοί αναγνώστες    Μετακινούμε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας, όπως σας έχουμε παλιότερα ανακοινώσει.  Πράγματι παρατηρούνται καθυστερήσεις, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει πιστεύουμε την αναμονή.   Το παρόν blog διατηρείται για ιστορικούς λόγους, αλλά μια επιλογή από τα άρθρα του μετακομίζει στο νέο   χώρο, ταξινομημένο στην γενική κατηγορία τα παλιά. Στο καινούριο blog θα μιλήσουμε για τη ζωή, την πολιτική και την κοινωνία στους καιρούς μας.  Αργότερα θα εμπλουτίσουμε με το νέο περιεχόμενο το ανανεωμένο memorandum days .    Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας.

O Χασοδίκης, Ο Καβουρίδης και ο Παύλος, μια εντελώς φανταστική ιστορία

    Ο κος Χασοδίκης καθόταν αναπαυτικά στην περιστρεφόμενη δερμάτινη πολυθρόνα του. Μπροστά  απλωνόταν το  πολυτελές εβένινο γραφείο  και πίσω του,  μέσα από  την τζαμαρία του μεγάλου παράθυρου, δέσποζε πάνω στον ιερό βράχο η αρμονική φιγούρα του Παρθενώνα, κυκλωμένου μέσα στην λιτή του μεγαλοπρέπεια από τα απαλά χρώματα του αττικού σούρουπου.       Ήταν μια καλή μέρα για τον κο Χασοδίκη. Παρά την μεγάλη κρίση που έπληττε χιλιάδες συναδέλφους του, ο ίδιος είχε εξασφαλίσει για το  γραφείο του μερικές μεγάλες υποθέσεις, που θα συντηρούσαν  για καιρό τα κέρδη του.   Ίσως γι αυτό ο κος Χασοδίκης είχε μια έκφραση ικανοποίησης καθώς ατένιζε σιωπηλά τον Παρθενώνα  και χάιδευε ράθυμα την κοιλίτσα του κάτω από το ακριβό γιλέκο. Ίσως όμως και να σκεφτόταν το ξανθό γκομενάκι που θα συναντούσε αργότερα στην κρυφή του γκαρσονιέρα..Ποιος ξέρει...      Τότε άρχισε να δονείται το  τηλέφωνο. Ο κος Χασοδίκης μισούσε τα τηλέφωνα ειδικά όταν του διέκοπταν τις σκέψεις του.  Απηυδισμένος όπως ήταν από τα